Om LED
CRI/ Ra - Hvad fortæller farvegengivelsesindeksetHvor lang tid holder LED?Hvad står MR for?Hvor lang levetid har LED?Forskellige lyskilders effektivitetKan flimmer/ pulsering fra lysstofrør fjernesHvor meget kan man spare på LED?
CRI
Det er lyset og farverne der definerer atmosfæren i rummet, og derfor er en korrekt opfattelse af farver er en af de vigtigste parametre af lysdesignerens rolle i forbindelse med løsning af belysningen.
Lampens Indflydelse på udseendet af de farvede genstande udtrykkes ved en farvegengivelsesindeks (CRI), som viser, hvor sandfærdigt de enkelte lyskilder er i stand til at kopiere objektets farve i forhold til dagslys.
Jo større forskellen af farvegengivelsen er, desto lavere Ra-værdi af den testede lyskilde og dermed også dens evne til at vise objektets farve sandfærdigt. Farvegengivelsesindekset er et udtryk for hvor god en belysningskilde er balanceret i lysfarvemæssigt henseende, hvor 100 er nærmest lig referencelyskilden.
Der findes forskellige referencer som anvendes til lyskilder med forskellige farvetemperatur - et opvarmet sortlegeme og dagslys.
Ra-værdien for lyskilder med farvetemperatur under 5000 K kan ikke sammenligens med værdier for lyskilder med højre farvetemperatur.
Eftersom en glødelampe i princippet er en sortlegeme får den en Ra-værdi nær 100, men dens spektrum adskilder sig meget fra dagslys, hvilket er den anden reference, og pga. den høje andel gult lys kan den ikke gengive farver på samme måde som dagslys.
Af dette følger at Ra ikke angiver hvor godt farver gengives, men hvor meget farvegengivelsen ligner referencelyskildens.
Holdbarhed
LED er mere robust end andre lyskilder fordi de ikke indeholder glas og glødetråd.
LED har ingen flimren og tænder øjeblikkeligt.
Hvad står MR for
MR16 er en typebetegnelse, hvor MR står for mangesidede reflektor, og 16 er diameteren i ottendedele af en tomme.
En MR16 er 16/8, eller 2 inches (51 mm) i diameter og en MR11 er 11/8, eller 1,375 inches (34,9 mm) i diameter.
De mest kendte sokler på MR pærer er GU10 og GU 5.3. typebetegnelsen er opfundet af HAVELLS Sylvania i 1997.
Der skelnes fra andre MR-lamper med 'U' formet keramisk bundholderen med 10mm (pin center til center afstand) 2 - pin bajonet-stil drejelås, og ved at være netspænding.
Levetid
Levetiden for LED er op til 50.000 timer - det er op til 25 gange! så
lang tid som halogenpærer og 4-5 gange så lang levetid som traditionelle
lysstofrør. Den ekstrem lange levetid betyder i praksis at LED holder
20–30 år, LED bliver dermed vedligeholdelsesfri.
Lysudbytte
Lysudbytte (Lumem pr. Watt)
Lysudbytte er et mål for hvor effektiv en lyskilde omformer den elektrisk energi til lys, her medregnes der kun hvad det mennesklige øje kan opfatte.
Måleenhed: lm/W, (Lumen/Watt)
Eksempler:
LED 65-125 lm/w
Metal halogen 60-80 lm/w
Natrium-damplampe: 60-100 lm/W
Halogen glødelampe: 10-35 lm/W
Glødelampe: 10 til 20 lm/W
Sparepærer ca. 40-50 Lumen/Watt.
Lysstofrør 60-80 Lm/Watt (ved 25°C)
Lysstofrør 30 lm/W (ved 0°C)
Pulsering/ flimmer
Problemer med flimmer fra lysstofrør kan undgås ved udskiftning til LED.
Elektriciteten i dette land pulserer (tænder og slukker) 100 gange i sekundet, derfor pulserer, lysstofrør og kompaktrør også 100 gange pr. sekund, hvis de er tilsluttet normalt med lavfrekvente forkoblinger.
På mennesker virker dette ubevidst irriterende og sætter påviseligt hjernen på unødvendigt ”overarbejde”, med en hurtig træthedsfornemmelse til følge.
LED løser dette problem da forsyningen af LED sker via jævnstrøm. De flimrer ikke og lyser altså altid stabilt og roligt.
Da LED endnu er lidt dyrere spares det ofte væk i det almindelige byggeri.
Mange danske belysningsanlæg flimrer til skade for brugerne og deres arbejdsindsats hvorfor udskiftning bl. a. til LED giver go mening.
Strømbesparende
LED er op til 5 gange så energieffektive som almindelige halogenpærer
LED er op til 60% mere energieffektiv end lysstofrør